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Ad.rninistrati ve Interpretation :No. 3. 210-8205 {Reconsideration) 

IN CALCULATING A REBATE FOR A a>NSUMER LClllli WITH AN EXTENDED FIRST 
PAYMENT, THE LENDER MAY NOl' TREAT ANY PERIOD OF TIME LESS THAN THE 
PERIOD FROM THE TRANSACI'ION DATE TO THE FIRST DUE DATE AS THE FIRST 
COMPUTATIONAL PERIOD FOR THE LOAN. 

We have reconsidered Administrative Interpretation :No. 3. 210-8205 issued 
December 30, 1982 in resp:)llse to your request of March 21, 1983 and conclude 
that the interpretation is correct. We reach this conclusion after an extended 
comment period and consultation with various knowledgeable persons. Discussion 
of the views of various commenters is set forth below. 

South carolina Code Ann. § 37-3-210 (1976 as a'Ueilded) provides, in pertinent 
part: 

(1) Except as otherwise provided .in this section, upon pre­
payment in full of a precomputed consumer loan entered into after 
September 28, 1976, the creditor shall rebate to the debtor an 
anount not less than the unearned portion of the loan finance 
charge computed according to this section •• 

(3) In the following subsections these tenns have the 
meanings ascribed to them in subsection {1) of § 37-3-204; 
computational period, deferral, deferral period, periodic 
balance, standard deferral, sum of the balances method, and 
transaction. 

(4) If, with respect to a transaction payable according 
to its original tenns in no rrore than sixty-one installments, 
the creditor has made either: 

(a) :No deferral or deferral charge, the unearned 
portion of the loan finance charge is :oo less than the 
p:>rtion thereof attriliutable according to the sum of 
the balances method to the period from the first day of 
the computational period following that in which pre­
payment occurs to the scheduled due date of the final 
installment of the transaction; or 

(b) A standard deferral and a deferral charge 
pursuant to the provisions on a standard deferral, the 
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unpaid balance of the transaction includes any unpaid 
pJrtions of the deferral charge and any appropriate 
additional charges incident to the deferral, and the 
unearned :pJrtion of the loan finance charge is m less 
than the p?rtion thereof attributable according to the 
sum of the balances method to the period from the first 
day of the computational period following that in which 
prepayment occurs. • • • (Emphasis added) 

Section 37-3-204 defines "periodic balance" and "sum of the balances rrethod" 
as follows: 

(e) "Periodic balance" means the arrount scheduled to be 
outstanding on the last day of a computational period before 
deducting the installment, if any, scheduled to be pa.id on that 
day. 

(g) "Sum of the balances method," also known as the "Rule 
of 78," means a method employed with respect to a transaction to 
determine the :pJrtion of the loan finance charge attributable to 
a period of tine before the scheduled due date of the final in­
stallment of the transaction. The arrount so attributable is 
determined by multiplying the finance charge by a fraction the 
numerator of which is the s..1..rn of the ~ricdic balances included 
within the period and the denominator of which is the sum of all 
periodic balances under the transaction. According to the surn 
of the balances method the :pJrtion of the finance charge attrib­
utable to a specified computational pericd is the difference 
between the p?rtions of the finance charge attributable to the 
periods of time including and excluding, respectively, the 
computational period, both determined according to the sum of 
the balances met..l-J.od. (Emphasis added) 

Clearly, to calculate the surn of the periodic balances, or to detennine any 
pa.rticular periodic balance, one must detennine the amount scheduled to be due 
on the last day of the computational period. Where intervals between scheduled 
due dates are substantially equal, the computational pericd necessarily ends 
on due dates of installments. 

A commenter :pJinted out that the definition of "interval" in Section 37-2-204 
(1) (d) indicated that the creditor "may" consider the interval between the 
transaction date and the first due date as one computational period where t.L"'1at 
interval does not exceed one rronth by rrore than fifteen days. It was suggested 
that this implied that the creditor need not treat that interval as one compu­
tational period if it so chose. We disagree. The Consurrer Protection Code 
provides for that reading but for m altemative. As all other computational 
periods must end on a due date, there is m way the first computational period 
can coincide with the others unless the extended period is regarded as one 
comp"tJ.tational period. The pericd to the first due date cannot be ignored. 
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See Regulation 2.8-60-3.210. Thus, periodic balances, as the name implies, 
expresses fractions detennined by arrounts of rroney due at particular times, 
and not simply by fractions of periods of time. 

Several OJrmnenters also asserted that this interpretation would work certain 
inequities. Primarily it was asserted 1) the interpretation would give the 
extended payment customer a windfall UPJn prepayment, by essentially putting 
him in the same :pJSi tion as one 'Who had the same OJntract but no extended 
first payment and 2) the truncated Irethod has beOJme normal usage for the 
industry, and that a change would unnecessarily burden the industry with 
readjusting its procedures and CDmputers to CDmply. While these arguments may 
have initial appeal, they do not withstand careful scrutiny. First, neither 
the customer nor the lender are required to enter a OJntract extending the 
first payment for no additional finance charge. The "free" period of up to 
fifteen days can be a useful selling tool to a lender with a prospective 
customer. Indeed, the "free" aspect of that period is somewhat questionable, 
inasmuch as one com.menter :pJinted out that a majority of its loans were rebated 
prior to their scheduled maturity for one reason or another. Under this 
interpretation, a lender is not penalized for giving the free period. A 
customer 'Who bargains for an extended first period and is told that the extra 
days are "free" has a very reasonable expectation that he or she will be 
treated no differently than customers with similar loans without extended 
first periods. 

A further evidence of the untenability of the truncated rebating method is 
that the use of that method necessarily treats the finance charge as fully 
earned as much as fifteen days prior to the next to last installment due date · 
in transactions payable in monthly installments. 

One OJrmnenter stated frankly that the truncated method was a means of in­
creasLng its return, a Ireans of recouping the costs of putting the loan on the 
books. The General Assembly specifically provided for this OJst by providing 
for a minimum charge upon prepayment in S. C. Code Ann. § 37-3-210(2) (1976 as 
amended). 

Several OJmmenters stated that if the Department fi.nally adopted this inter­
pretation, OJnsumer finance companies would cease making loans wit..l-). extended 
first payment periods or would rrake a costly sv;ritch to interest bearing trans­
actions, roth to OJnswrers' detriment. :tb data was submitted to indicate the 
number of such loans that were being made or the extent OJnsumers need such a 
payment arrangement. Nor are we persuaded that such predicted results w:::>uld 
justify the strained reading of the Code necessary to reach the OJnclusion 
suggested by only :pJrtions of the industry. M:>reover, many OJnsmrer protec­
tions and credit regulations reduce the range of PJSsible transactions and 
directly or indirectly affect the OJsts of credit. M:>st iiT!fCrtantly, however, 
the General Assembly has already OJnsidered the matter and given whatever 
weight it OJnsidered necessa:ry to the public :pJlicy questions involved. A 
specific procedure was set up for the rebate of unearned fi.nance charge. Any 
Irethod by 'Which a lender calculates a rebate which is less than that provided 
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for in Section 37-3-210 creates an excess charge. As the statute is clear and 
unambiguous, we are not at liberty to take such arguments into consideration. 
While the comments state that this interpretation penalizes lenders and that 
the required rebate method would give certain borrowers "unfair" advantages 
vis-a-vis other borrowers, no comrrenter set forth a justification for the 
truncated method w".nich rerrains internally consistent when prepayment at any 
point during the loan is considered. 

One commenter opined that the interpretation was not sufficiently clear to 
indicate what a lender may do to insure that it is in compliance. A lender 
will be in compliance by treating the entire extended first period to the 
first due date as the first computational period for the transaction when the 
loan is prepaid. 

Pursuant to S. C. Cbde Ann. § 37-1-102( 2) (g) (1976), the issues presented by 
this interpretation were raised at a recent meeting of the American Conference 
of Uniform Consumer Credit Code States. Representatives of other Unifo:rm 
Consumer Credit Cbde Administrators i.n attendance uniformly agreed with the 
i.nterpretation as written. 

In conclusion, it is the opinion of this Department that the interpretation 
dated December 30, 1982 is correct and that use of a period of ti.rne of less 
than a period from the transaction due date to the first installment due date 
as the first computational period creates an excess charge up:m prepayment. 


