
~·--'". " . - [ftr ~hri£ af ~autft CU:crralina 
Commissioners 

Barbara B. League 
Chairman 
Greenville 

Lonnie Randolph, Jr. 
-.... -..... ' JBepcrrhnrnt af C!Iansumer Affairs 

3600 FOREST DRIVE 

P.O. BOX 5757 

COLUMBIA, S.C. 29250-5757 

Vice Chairman 
Columbia 

PhilipS. Porter 
Administrator 

and 
Consumer Advocate 

Jim Miles 
Secretary of State 

Columbia 
Louis Mayrant, Jr. 

Pineville 
Tony Macomson 

Coy,pens 
W. Chuck Cross 

Greenville 
Steven M. Calcutt 

Florence 
Samuel E. White 

Fort Mill 
Virginia A. McGee 

Columbia 

· June 7, 2001 

Administrative Interpretation 2.307~0101 

The assessment of a "closing" or "documentation" fee (also occasionally denominated as an 
"administrative," "processing," or "procurement" fee) in a consumer credit sale of a motor 
vehicle is dependant on four factors: 1.) The dealer must pay the Department a 
registration fee each state fiscal year in the amount often ($10.00) dollars prior to the 
assessment of a closing fee; 2.) The existence of a closing fee must be disclosed on the sales 
contract; 3.) The closing fee must be disclosed in a statement displayed in a conspicuous 
location in the motor vehicle dealership; and 4.) If the closing fee is charged, and the 
vehicle is advertised, the closing fee must be included in the advertised price. A dealership 
may use the attached form to make its filing with the Department. A closing fee may only 
be assessed once these factors are met and the dealership has in its possession a date 
stamped copy of its disclosure stamped by the Department. The charging of a "closing," 
"documentation," or similar fees in connection with a consumer credit sale of a motor 
vehicle in the absence of any of these requirements constitutes the charging of an excess 
charge for Consumer Protection Code purposes. 

In Part II, Section 82 of the 2000-2001 General Appropriations Act, the General Assembly passed 
an amendment to the Consumer Protection Code to add Section 37-2-307 which reads as follows: 

Every motor vehicle dealer charging closing fees on a motor 
vehicle sales contract shall pay a one-time registration fee of 
ten dollars during each state fiscai year to the Department of 
Consumer Affairs. The closing fee must be included in the 
advertised price of the motor vehicle, disclosed on the sales 
contract, and displayed in a conspicuous location in the motor 
vehicle dealership. 

Previously, there had been some question concerning the propriety of charging such fees. The 
Supreme Court, in the case of Fanning v. Fritz's Pontiac-Cadillac-Buick, 322 S.C. 399,472 
S.E.2d 242 (1996), clarified the issue somewhat by stating that based on the stipulated facts of 
that case (that the fees were charged to cash and credit customers alike, and that the fees were 
disclosed and subject to negotiation prior to the consumer being obligated to the contract), the 
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dealership did not violate the Consumer Protection Code's provisions concerning excess charges 
[S.C. Code Ann.§ 37-2-201 and -202] or unconscionability [S. C. Code Ann. § 37-5-108]. 

With Section 37-2-307 the General Assembly provided further clarification concerning whether 
and under what circumstances such fees may be charged. The section does not give an indication 
of the meaning of the term "motor vehicle dealer." For purposes of construing this section, the 
Department will assume the intended meaning of the term "motor vehicle dealer" will be the 
definition used elsewhere in the Code, at S. C. Code Ann. § 56-15-1 O(h). 

As clearly indicated from the terminol~gy of Section 37-2-307, from the effective date of that 
section (June 30, 2000), any dealer choosing to assess a closing or documentation fee must: 1.) 
File a registration fee often dollars ($10.00) with the Department each state fiscal year prior to 
the assessment of a closing fee; 2.) Disclose the closing fee on its sales contract; 3.) Display in a 
conspicuous place in the dealership a statement that indicates the closing fee may be charged; and 
4.) If the closing fee is charged, and the vehicle is advertised, the closing fee must be included in 
the advertised price so that consumers cannot be unfairly surprised by having the closing fee 
added on after the acceptance of an advertisement's terms. In the absence of any of these 
requirements, the charging of a closing or other similar fee is an excess charge for Consumer 
Protection Code purposes. 

The section clearly contemplates that the registration fee must be charged in future fiscal years but 
is silent as to what date if any in the fiscal year might be deemed as a due date beyond which the 
filing is ineffective under the then existing statute. The only analogous statute of which the 
Department is aware requiring similar filings in a fiscal year are Sections 37-2-305(8) and -3-
305(8), concerning the maximum rate schedule filing. Subsection 37-2-305(8) was amended by 
Section 6 of Act 142 of 1991 to specify that the deadline for filing maximum rate schedules was 
January 31 of each year, as subsection 37-3-305(8) for consumer loans had been previously 
amended pursuant to Section 3 of Act 119 of 1989. Previously, the subsection had not 
affmnatively stated a deadline but simply specified that the filings had to be made once each state 
fiscal year. The Department construed such filings to have lapsed as of July 1 of any year in 
which there had been no filing on any day during the previous State fiscal year (July 1 to June 30). 
The Court of Appeals upheld this construction in Bell Finance Co., Inc. v. S.C. Department of 
Consumer Affairs, 297 S.C. 111, 374 S.E.2d 918 (1988). We construe Section 37-2-307 
similarly to the versions of Sections 37-2-305 and -3-305 as they existed prior to the enactment of 
Act 142 of 1991. 

While the section does not directly say so, the registration fee is referred to as a registration fee 
and not merely as a fee, with the apparent implication that the dealership seeking to charge closing 
fees should likewise file or register the disclosure it seeks to use. The attached disclosure may be 
used for this purpose. It is not required that the dealers use the attached form, but if they do, they 
will be deemed compliant if the form is properly filled out. Forms considered to be deceptive or 
to misstate the law will be rejected by the Department. 
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The section does not specify the content of the disclosure other than to indicate that it must be 
displayed in a conspicuous place. Regarding this conspicuousness requirement, the word 
"conspicuous" is defined in Section 37-1-301(9) as follows:" 'Conspicuous' means a term or 
clause is conspicuous when it is so written that a reasonable person against whom it is to ,operate 
ought to have noticed it. Whether a term is conspicuous or not is for decision by the Court." 
Thus, the disclosure should be displayed in order to ensure that the consumer has an opportunity 
to see it prior to making a purchasing or financing decision. 

The Supreme Court specifically indicated in its holding in Fanning that it did not imply such fees 
might not be actionable under other applicable law. 322 S.C. at 404, 472 S.E.2d at 245, N.8. 
Likewise, the General Assembly did not further clarify the issue other than to indicate the fees 
might be legally charged for Consumer Protection Code purposes if the requisite filing and 
disclosures are made. The Department is aware of nothing in the General Assembly's enactment 
that legitimizes a closing fee or any fee or charge if it is assessed through fraud or 
misrepresentation. 
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