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COMMISSIONERS 

Administrative Interpretation No. 2.405-7403 

A BALLOON PAYrlliNT SALES CONTRACT IN THE HANDS 
OF AN ASSIGNEE-LENDER MUST BE REFINANCED AT SALE 
CREDIT RATES NOT TO EXCEED THE ORIGINAL CONTRACT 
RATE. 

Section 2.405 of the South Carolina Consumer Protection 
Code (Act 1241 of 1974) provides that: 

With respect to a consumer credit sale, other than 
one primarily for an agricultural purpose or one 
pursuant to a revolving charge account, if any 
scheduled payment is more than twice as large as 
the average of earlier scheduled payments, the 
buyer has th~ right to refinance the amount of that 
payment at the time it is due without penalty. 
The terms of the refinancing shall be no less favorable 
to the buyer than the terms of the original sale. These 
provisions do not apply to the extent that the payment 
schedule is adjusted to the seasonal or irregular 
income of the buyer. 

The question has arisen as to whether a credit sale contract 
balloon payment when it must be refinanced by an assignee­
lender, is to be refinanced at loan rates or sale rates. 

Section 2.205 provides that upon refinancing a consumer credit 
sale a ''seller" may contract for and receive a credit service 
charge pursuant to Section 2.20l. 

Section 2.207 provides that the term "seller" includes an 
assignee of the seller's right to payment. 

Section 2.405 further limits the credit service charge upon 
refinancing to the credit service charge originally agreed to. 

It should be noted that Section 2.205 applies only to 
refinancing the unpaid balance of a sale. Any new cash 
advanced is a "loan" (Section 3.106) and not a ''refinancing." 
As such, an additional cash advance may be made only at rates 
provided for consumer loans. 
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Based upon the foregoing~ it is the opinion of this office 
that balloon payments in consumer credit sale contracts 
may be refinanced by a lender-assignee at credit sale rates 
not in excess of the rates originally agreed to by the 
buyer. 

~-;£~ 
Administrator 


