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SUPERVISED LENDERS MAY MAKE NON-CONSUMER LOANS, INCLUDING 
FIRST MORTGAGE REAL ESTATE LOANS, AND SUCH LOANS ARE NOT 
GOVERNED BY CONSUMER PROTECTION CODE. 

You have asked whether a supervised lender who has obtained a license 
to make supervised loans under the Consumer Protection Code pursuant to 
Section 3.503, S.C. Code Ann. §37-3-503 (Cum. Supp. 1978), may make cer­
tain non-consumer loans and if so, at what maximum rate of finance charge 
they may be made .. In particular, you asked whether a licensed supervised 
lender could make a non-consumer loan secured by a first mortgage on a 
residence or other real estate. 

The Consumer Protection Code, in general, governs consumer credit trans­
actions, including "consumer loans" as defined by Section 3.104, S.C. Code 
Ann. §37-3-104 (Cum. Supp. 1978 as amended). Before a lender is authorized 
to make "supervised loans" as defined by Section 3.501, S.C. Code Ann. 
§37-3-501 (Cum. Supp. 1978), he must obtain a license from the Board of 
Financial Institutions authorizing him to make supervised loans unless he 
is a supervised financial organization. CPC §3.502, S.C. Code Ann. 
§37-3-502 (Cum. Supp. 1978). Although such a license authorizes a person 
to make supervised loans, it does not restrict that person to making only 
supervised 'loans or only consumer loans. Instead, the Consumer Protection 
Code requires a lender to obtain a license and be subject to more extensive 
supervision than unlicensed lenders including regular examination only if 
he desires authorization to make consumer loans with a rate of finapce 
charge exceeding twelve percent (12%) per year annual percentage rate. The 
fact that a lender has such a license does not preclude that lender from 
making non-supervised consumer loans (consumer loans whose annual percent­
age rate of finance charge is twelve percent (.12%) or less) or non-consumer 
loans. However, any non-consumer loans made at the same location where 
supervised loans are made must not be for the purpose of evasion or violation 
of the Consumer Protection Code. CPC §3.512(3), S.C. Code Ann. §37-3-512 
(Cum. Supp. 1978). 

A licensed supervised lender who makes non-consumer loans is subject to 
restrictions on rates and charges for those loans outside the Consumer 
Protection Code's limitations on rates and charges for consumer loans. 
·Thus, a supervised lender would be permitted to make a non-consumer loan 
secured by a first mortgage on real estate at any rate of interest agreed 
to by the parties under the authority of Section 1 of Act No. 7 of 1979, 
regardless of the type of real estate or the classification of the security 
interest as either a purchase money or non-purchase money security interest, 
subject to the exceptions in Sections 3 and 4 of that Act. 
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Additionally, you asked whethe.r a supervised lender may use ·its 
supervised loan contract forms to make non-consumer loans. While 
there is no prohibition against using the same form for both con­
sumer loans and non-consumer loans, care should be taken to assure 
that a borrower is not misled or confused concerning the classi­
fication of his loan. Consumer Protection Code Section 3.601, 
S.C. Code Ann. §37-3-601 (Cum. Supp. 1978), provides in part: 

... [T]he parties to a loan other than a consumer 
loan may agree in a writing signed by the parties 
that th~ loan is subject to the provisions of this 
Title applying to consumer loans. If the parties 
so agree, the loan is a consumer loan for all pur­
poses of this Title except for purposes of loan 
finance charges for supervised loans (§37-3-508) 
and supervised loans pursuant to a lender credit 
card (§37-3-515). 

If the document constitutes a signed written agreement that the 
non-consumer loan is subject to the Consumer Protection Code, not 
only would it be subject to all applicable provisions of the Code, 
but it would be limited to a twelve percent (12%) annual percentage 
rate of finance charge allowed for non-supervised loans. If it 
were made clear that the loan was not subject to the Consumer Pro­
tection Code, but consumer loan forms were used, those provisions 
of the form giving additional protection to the borrower as if he 
were a consumer with rights under the Consumer Protection Code would 
become part of the agreement of the parties for that non-consumer 
loan. 

Based on the foregoing, it is the opinion of this Department that 
a licensed supervised lender may make non-consumer loans secured 
by a first mortgage on real estate at any rate of finance charge 
agreeable to the parties under the authority of and subject to the 
exceptions in Act 7 of 1979. However, if a non-consumer loan is made 
using a supervised loan contract form, the loan may be made subject 
to the Consumer Protection Code and limited to a twelve percent (12%) 
annual percentage rate of finance charge unless it is made clear in 
the agreement that such a result is not intended. 
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