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Administrative Interpretation No. 3.503-7914 

SUPERVISED LOAN SECURED BY LAND MAY BE "CLOSED" AT A 
LAW OFFICE APART FROM THE LENDER'S PREMISES, WITH CERTAIN 
CLOSING COSTS BEING CHARGED TO BORROWER. 

FLORENCE 

Section 37-3-503(7), of the S.C. Code of Laws of 1976 as amended requires 
that a supervised lender may "conduct the business of making supervised 
loans only at or from" a licensed office (emphasis added). 

You have asked whether this subsection prohibits closing a supervised 
loan in a private law office away from the licensed loan office and 
pass on to the borrower the attorney fee charged by the attorney for 
closing the loan. 

Pursuant to Rule 25 of the Administrator you state your opinion as 
follows: 

Confusion exists because section 37-3.503 (7) states in 
part " ONLY AT OR FROM'' any place business, etc. and 
some licensees having an attorney close the Loan else­
where are relieving their own personnel of this duty, 
so they may devote their time used to close a Loan 
(usuilly 15 to 30 minutes) for other duties, such as 
soliciting new business, reports, etc •. The end result 
is that the borrower is being assessed an extra charge 
for the services of another person to perform the duties, 
which in our opinion, should be done by the supervised 
Licensee and included in the original finance charge. 

Your question and answer read together suggest that you are posing 
two questions: 1) Does Section 37-3-503(7) prohibit "closing" a 
supervised loan in a law office away from the licensed lending office 
premises? 2) May a supervised lender charge as an additional charge 
(§37-3-202) closing costs in connection with a supervised loan? 

Part 5 of Article 3 of the South Carolina Consumer Protection Code 
applies exclusively to supervised loans but Section 37-3-513 of that 
Part provides that "Except as otherwise provided, all provisions of 
this Title applying to consumer loans apply to supervised loans." 
Thus_ Section 37-3-202(1) (d) authorizing certain "closing costs" is 
applicable to supervised loans. 

Closing costs which are enumerated in that subsection are permitted 
as an "additional charge" to the borrower if and only if: 

TELEPHONES [AREA CODE 803] 

ADMINISTRATION 
7158-3017 

CONSUMER COMPLAINTS PUBLIC INFORMATION 
7158-2040 7158-71546 

WATS 1-800-922-11594 -----------··--·--- -·-- -

NOTIFICATION 
758-8587 

CONSUMER ADVOCACY 
758-5864 



Administrative Interpretation No. 3.503-7914 
August 3, 1979 

Page 2 

1} the loan is secured by an interest in land; 

2} the costs are bona fide; 

3} the costs are reasonable in amount; and 

4} not for the purpose of circumvention or evasion 
of the Consumer Protection Code. 

Note that the Section does not authorize an "attorney fee charged 
by the attorney for closing the loan" per se. It authorizes charges 
for specific services which may be rendered by attorneys in connection 
with closing a real estate loan. These are: 1} title examination, 
2} title abstract, 3} preparation of a mortgage, settlement state­
ment or other similar documents, and 4} notarizing loan documents, but 
items 3} and 4} are permissible only if these charges are not paid to 
the creditor or a person related to the creditor. 

Inasmuch as these services are usually performed in offices other than 
the lending office, and inasmuch as charges for such services may be 
specifically authorized in connection with supervised loans secured by 
real estate, it would be unreasonable to conclude that the legislature 
intended to require that in the case of supervised loans an attorney 
would have to perform such "closing" services only at the licensed 
loan office or that such services must be performed only by staff 
personnel. 

Based upon the foregoing it is the opinion of this office that in 
connection with a supervised loan which is secured by an interest in 
land the lender may employ an attorney at law to perform the loan 
closing functions enumerated in Section 37-3-202(1) at the attorney's 
office and make a reasonable charge to the borrower for such services 
which are bona fide and not for circumvention or evasion of the Code. 
This is subject to the exception stated above in the case of document 
preparation and notarization: if the attorney is a "person related to~ 
the creditor as defined in Section 37-1-301(14}, no additional charge 
may be made for those items. It is also subject to the further qual­
ification that the consumer haE the right to select the closing attorney 
under Section 8 of Act 7 of 1979. Such charges, however, if appropriate, 
should be itemized to show the precise service rendered and the charge 
made for each of the permissible services charged for, so that the loan 
examiners can ascertain whether the charg~ is in fact bona fide and 
reasonable and for one of the permissible closing services rather than 
merely administrative costs ordinarily incurred in making a loan. 

In view of the question as asked it should be emphasized that the 
Code would not permit a lender to pass on to borrowers any and all 
"attorney fees charged by the attorney for closing," but permits only 
fees for $€rvices enumerated in Section· 37-3-202 (1) (d) in connection 
with loans secured by real estate to the extent that such fees are both 
bona fide and reasonable. -
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