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THE CURE NOTICE PROVIDED IN SECTION 37-5-110(2) MAY BE 
ALTERED TO DELETE REFERENCES TO PERSONAL RESPONSIBILITY 
FOR THE DEBT IN THOSE CASES IN WHICH THE CREDITOR MAY BE 
ENJOINED FROM CO~ll~ENCEMENT OF ACTION AGAINST THE DEBTOR 
BECAUSE OF A DISCHARGE OF THE DEBT IN BANKRUPTCY. 

The Department has been asked whether the cure notice set 
forth in Exhibit 1 is sufficient for compliance with the South 
Carolina Consumer Protection Code in the following circumstances: 

A consumer debtor is discharged in bankruptcy of 
personal liability. The debtor has retained possession 
of collateral throughout the pendency of the bankruptcy 
proceedings although he has made no payments on the 
account since pre-petitioned filing; the transaction is 
in default. The secured creditor wishes to enforce its 
lien by repossessing the collateral, but is concerned 
that specific reference of the amount of the debt could 
connote personal liability of the debtor, thereby 
triggering application of 11 U.S.C. § 524(a) (2). 

The notice in the exhibit tracks the language of the notice in 
S. C. Code Ann. § 37-5-110 (1976 as amended) with two exceptions. 
It deletes the reference to personal liability which states 
"[t]hese rights include •.• the right, in many instances, to hold 
you personally responsible for any difference between the amount 
the property brings in a sale and the balance due us on the credit 
transaction in question." It also adds t'l.vo sentences explaining 
the consumer's rights with regard to the collateral: "You have 
been discharged from personal liability on this obligation in re­
cent bankruptcy proceedings and we cannot enforce payment if you 
fail to respond to this Notice. However, bankruptcy law authorizes 
us to repossess the collateral if you fail to make payment as set 
forth herein." 

Section 37-5-110(2) requires only that the notice be in substan­
tially the form of the notice in that subsection in order to com­
ply. We are aware of no intention on the part of the General Assem­
bly to require absolute adherence to the specific terminology of 
the cure notice even in cases where that terminology is not appropri­
ate, and thereby make it impossible for the creditor to repossess 
the item because of a reference in the notice to a personal debt. 
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It is our opinion that the fprm set forth in the exhibit is suffi­
cient to comply with the Consumer Protection Code under the circum­
stances described and if it is correctly filled out. 

We express no opinion as to the sufficiency of any other form 
which deviates from the language set forth in Section 37-5-110. 
Our belief that this notice is sufficient is based upon the circum­
stances of its intended use, it conspicuousness, the absence of any 
misstatement of law or fact or any language which would tend to 
mislead the consumer with regard to his or her rights or obliga­
tions, as well as the clarity and accuracy of any language added to 
the Section 37-5-110 notice and its presentation in a manner which 
will not detract the consumer's attention from required language. 

We likewise express no opinion as to the sufficiency or 
allowability of this notice under any provisions of the Federal 
Bankruptcy Code (11 u.s.c. §§ 101, et seq]. 

In summary, it is the opinion of this Department that a credi­
tor may alter the cure notice under the circumstances described 
above without violating the Consumer Protection Code's cure notice 
provisions and without prejudicing its rights to proceed against 
the collateral as allowed by law. 

Steven W. Harnrn, Administrator 

By:~~ 
Counsel to the Administrator 
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