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IN CONSUMER CREDIT SAlES OF MOTOR VEHICLES, BONA FIDE CHARGES FOR OPI'IONAL EXTENDED 
SERVICE CONTRACTS MAY PROPERLY BE CONSIDERED PARI' OF THE AMOUNT FINANCED BOTH FOR 
PURPOSES OF DISCLOSURE UNDER THE TRUTH IN LENDING ACT AND FOR RATE LTIITTATION PUR­
POSES UNDER THE CONSUMER PROTECTION CODE. 

The Department has been asked whether an extended service contract must be dis­
closed and charged as part of the credit service charge in connection with consumer 
credit sales of new and used automobiles. With this service the seller agrees to 
perfo:rm repairs or other services on the automobile subject to the sale at some 
future time as repairs are needed (such as, for example, when the manufacturer's 
warrru~ty has run out). The extended service contract is optional and is offered to 
both cash and credit customers. 

I. DISCLOSURE 

The Federal Truth in Lending Act [15 U.S.C. §1601 et ~-] disclosure provi­
sions are made a part of South Carolina law by S. C. Code Ann. §§ 37-2-301 and 
37-3-301 (1976 as amended), both of which state: 

A person upon whom the Federal Truth in Lending Act imposes duties 
or obligations shall make or give to the consumer the disclosures, 
information and notices required of him by that act and in all 
respects comply with that act. 

For purposes of detei.mining what disclosures are to be ITade and what transactions 
are subject to the Truth in Lending Act pursuant to South Carolina law, the Federal 
Act does not acquire any new provisions or meanings nor does it lose any provisions 
or meanings simply because of the incorporation of its disclosure provisions into 
South Carolina law. One must evaluate the Truth in Lending Act independently to 
determine what disclosures are required and haw those discloses are to be made in 
order to ascertain whether the Consumer Protection Code likewise requires those 
same disclosures. See South Carolina Department of Consumer Affairs Administra­
tive Interpretatio~ 3.301-7803; See also Administrative Interpretation 
3.301-7915 (appraisal fee disclosed as part of amount financed pursuant to Truth in 
Lending Act even though those fees were considered part of the finance charge for 
rate maximum purposes under the then existing Consumer Protection Code). A short 
if oversimplified way of understanding this dichotomy is to recognize that the Truth 
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in Lending Act generally deals w.ith disclosures of rates and charges, whereas the 
Consumer Protection Code deals with substantive issues of whether and how such 
charges may be assessed and earned. Even so, disclosures must be made in the man­
ner that the Truth in Lending Act directs. 

The Federal Truth in Lending Act defines "finance charge" as follows: 

Except as otheiWise provided in D.ns section, the amount of the finance 
charge in connection with any consumer credit transaction shall be 
detennined as the sum of all charges, payable directly or indirectly by 
the person to whom the credit is extended, and imp::>sed directly or indi­
rectly by the creditor as an incident to the extension of credit. The 
finance charge does not include charges of a type payable in a compara­
ble cash transaction .... Federal Truth in Lending Act Section 106 (a), 
15 U.S.C. § 1605 (1980) (emphasis added). 

Regulation Z, the implementing regulation for the Federal Truth in Lending Act, 
provides a similar definition at 226.4(a) [12 C.F.R. §226.4(a)]. The Federal Re­
serve Board staff in its Official Staff Commentary indicates that charges in compa­
rable cash transactions include " [ c] harges for a service policy, auto club member­
ship, a policy of insurance against latent defects offered to or required of both 
cash and credit customers for the same price. 11 Corrrrnentary at 4 (a) -1 

The United States Supreme Court has indicated that because the Federal Reserve 
Board has the statutory duty to interpret and enforce the Federal Truth in Lending 
Act, the opinions of the Board and its staff should be given great weight and 
should be followed unless "demonstrably irrational. 11 Ford v. Millhollen, 
444 U. s. 555 (1980). The staff corrnnentary does not appear to be "demonstrably 
irrational" with regard to its assessment of this type of charge. It seems clear 
that the Truth in Lending Act requires the extended service contract charge to be 
part of the amount financed as long as it is bona fide and offered to both cash and 
credit customers. 

II. JYI..AXIMUM RATES 

The related question is the extent to which the disclosure of maximum rates pursu­
ant to Section 37-2-301 might differ because of any required separate treatment of 
the extended service contract. The Department believes a result similar to that 
discussed above applies with regard to maximum rate schedules. Section 37-2-305(2) 
provides: 

The rate schedule required to be filed and posted by subsection (1) 
shall contain a list of the maximum rate of credit service charge 
(§ 37-2-109) stated as an annual percentage rate, determined in 
accordance with the Federal Truth-in-Lending Act and Federal 
Reserve Board Regulation Z, that the creditor intends to charge 
for consumer credit transactions. . . . (emphasis added) 



Administrative Interpretation No. 2.110-8701 
December 30, 1987 
Page Three 

This prov1s1on in same ways seems contradictory in that the credit service charge 
as set forth in 37-2-109 might include certain elements which would differ with a 
calculation of the annual percentage rate under the Federal Truth in Lending Act. 
For example, under certain circumstances brokerage fees and appraisal fees might be 
considered part of the credit service charge under the Consumer Protection Code but 
under the Federal Truth in Lending Act the annual percentage rate would be calculat­
ed by leaving those elements out of the finance charge. Nevertheless, the Section 
explicitly indicates that the annual percentage rate will be determined in accor­
dance with the Federal Truth in Lending Act. Thus the Federal Truth in Lending Act 
determines how rates will be calculated both for purposes of ascertaining and dis­
closing maximum rates under Section 37-2-305 and for disclosure purposes. 

III. CASH PRICE 

Finally, it is necessary to determine whether the extended service contract charge 
is among those charges which might be considered part of the credit service charge 
under the Consumer Protection Code even though they would be considered part of the 
amount financed under the Federal Truth in Lending Act. The Department has long 
held the opinion that any charge assessed to a buyer in connection with a credit 
sale must be considered either part of the amount financed or part of the credit 
service charge. "Credit service charge" is defined in Section 37-2-109: "'Credit 
service charge' " means the sum of ( 1) all charges payable directly or indirectly by 
the buyer and imposed directly or indirectly by the seller as an incident to the 
extension of credit. • " 

The term "amount financed" is defined in Section 37-2-111. With the exception of 
certain limited specific charges, it is comprised of the "cash price" of the goods, 
services or interest in land less any downpayment or trade in, and the additional 
charges permitted by Section 37-2-202. Section 37-2-202 does not address extended 
service contracts or any like product. Thus, the charge for such a product may not 
be assessed as a permissible additional charge. If the charge for such products is 
not part of the cash price, it must be considered part of the credit service 
charge. 

The sale of an extended service contract is a sale of services as that term is 
contemplated in Section 37-2-105(5) under the circumstances described. The servic­
es are being sold in connection with a sale of goods. "Cash price" is defined in 
Section 37-2-110: 

Except as the Administrator may otherwise describe by rule, the "cash 
price" of goods, services, or an interest in land means the price at 
which goods, services, or interest in land are offered for sale by the 
seller to cash buyers in the ordinary course of business, and may 
include . • • (2) the cash price of accessories or related services 
such as delivery, installation, servicing, repairs, alterations and 
improvements •••• 
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This prov1s1on indicates that mixed sales of services and goods, services and land, 
or land and goods may be treated as part of the cash price. Otherv1ise, the Code 
would have the absurd result of requiring, for example, that in a sale in which the 
seller took back a second mortgage on a lake lot, an unattached mobile home also 
subject of the sale would have to be treated as part of the credit service charge. 
The Code is clear 1 y not so limiting. In the opinion of the Department the sale of 
an extended service contract is a service so closely related to the sale of the 
automobile that it qualifies as part of the cash price of the sale and therefore 
need not be treated as part of the credit service charge as set forth in Section 
37-2-109. 

It is possible to env1s1on a sale of goods or services that bear so remote a rela­
tionship to the actual subject of the sale that they would not fit under this defi­
nition. It is also possible to envision the sale of goods or services in connec­
tion with the true object of the sale where the goods or services are supposedly 
sold to cash customers but are not actually offered to cash customers, or the busi­
ness is so arranged that cash sales are never or very seldom made. This could 
potentially raise the issue that such charges are actually "incident to" the exten­
sion of credit as contemplated in Section 37-2-109. The Department will approach 
such matters on a case by case basis and will always attempt to determine the sub­
stance rather than the fonn of the transaction. 

Finally, the Department is aware there are certain similar products which may be 
considered "motor club services" under the Motor Club Services Act, S. C. Code Ann. 
§§ 38-50-10 et ~· (1985). This interpretation is limited in scope to the 
pennissibility of extended service contract charges as part of the cash price of 
automobile sales. It should not be construed to validate charges for such services 
where the seller is not in campliance with the Motor Club Services Act. 

In conclusion, it is the opinion of this Department that bona fide and optional 
charges for extended service contracts sold in connection with consumer credit 
sales of motor vehicles and offered for the same price in cash sale transactions 
are properly considered part of the cash price of the transaction and are therefore 
properly part of the amount financed in such a transaction. 

Steve.c'1 W. Hamn 
Administrator 

By~~;u ___ 
~ 
Counsel to the Administrator 


