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" 
Administrative Interpretation No. 2.210-7907 

REBATE OF UNEARNED FINANCE CHARGE ON PRECOMPUTED CONSUMER 
CREDIT TRANSACTION IS REQUIRED AS OF DATE PREPAID IN 
FULL OR DATE JUDGMENT IS ENTERED AFTER ACCELERATION OF 
MATURITY, INCLUDING TRANSACTION INVOLVING SELF-HELP 
REPOSSESSION. 

You have asked when the rebate of unearned finance charge 
must be made in an instance of voluntary self-help repossession 
in connection with a consumer credit transaction. Your 
question concerns a disposition under the Uniform Commercial 
Code of collateral securing a precomputed consumer credit 
transaction in which the proceeds from the sale do not 
satisfy the unpaid balance of the transaction. Your question 
assumes a consumer credit transaction in which the creditor 
would not be precluded from obtaining a deficiency judgment 
by Consumer Protection Code §5.103, S.C. Code Ann. §37-5-103 
(Cum. Supp. 1978), which limits that remedy of creditors in 
certain consumer credit transactions. 

Consumer Protection Code §2.209, which concerns consumer 
credit sales and is substantially the same as §3.209 concerning 
consumer loans, S.C. Code Ann. §§37-2-209, 37-3-209 (1976), 
provides: 

Subject to the provisions on rebate upon prepayment 
(Section 2.210), the buyer may prepay in full the 
unpaid balance of a consumer credit sale, refinancing 
or consolidation at any time without penalty. (Emphasis 
added) 

This section is based on §2.209 of the Official 1968 Text of 
the Uniform Consumer Credit Code. The official Comment to 
that section reads: 

••• [T]his section [does not] give a buyer a right to 
make a partial prepayment; this can be done only with 
the consent of the creditor and the rebate provisions 
of Se~tion 2.210 do not apply ••• 

Consumer Protection Code §2.210, which concerns rebate upon 
prepayment of consumer credit sales and is substantially 
similar to §3.210 concerning consumer loans, S.C. Code Ann. 
§37-2-210, 37-3-210 (Cum. Supp. 1978), provides in pertinent 
part: 
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(1} ••• [U]pon prepayment in full of a 
precomputed consumer credit sale, refinancing 
or consolidation entered into after -
September 28, 1976, the creditor shall 
rebate to the consumer an amount not 
less than the unearned portion of the 
credit service charge computed according 
to this section ••• 

(7) If the maturity is accelerated for any 
reason and judgment is entered, the 
consumer is entitled to the same rebate 
as if payment had been made on the date 
judgment is entered. (Emphasis added) 

._ 

Reading Sections 2.209 and 2.210 of the Consumer Protection 
Code together, it is clear that only two events require a 
creditor to rebate the unearned portion of the finance 
charge: first, prepayment in full of a precomputed consumer 
credit transaction (including payment by the proceeds of 
consumer credit insurance) and, second, entry of judgment 
after acceleration of maturity of a precomputed consumer 
credit transaction. A creditor is not, of course, prohibited 
from rebating a portion of the finance charge at an earlier 
time or otherwise rebating more than Sections 2.210 and 
3.210 require. 

In your question, the consumer voluntarily surrendered 
possession of the collateral and the creditor disposed of 
the collateral by sale in compliance with the Uniform Commercial 
Code with a resulting deficiency. At the time of the sale 
of collateral, the consumer has not prepaid the obligation 
in full and neither is there a deficiency judgment. At that 
time, therefore, there is no requirement that the creditor 
rebate the unearned portion of the finance charge. However, 
if the creditor obtains a deficiency judgment which would, 
in effect, result from an acceleration of the maturity of 
the transaction, the creditor is required to rebate the 
unearned portion of the finance charge as of the date of 
entry of judgment. 

If the sale of collateral had resulted in a prepayment in 
full of the consumer credit transaction, the creditor would 
be required to rebate the unearned portion of the finance 
charge on the date of the sale. Application of the proceeds 
of the sale, as well as other aspects of the sale, are 
governed by Uniform Commercial Code §36-9-504 which supplements 
the Consumer Protection Code under §1.103, S.C. Code Ann. 
§37-1-103 (1976). 


