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Administrative Interpretation lb. 3.201-8103 
COLUMBIA 

VIRGINIA L. CROCKER 
CLINTON 

NCN-SUPERVISED LENDER MAY MAKE ~S AT A RATE OF FINANCE CHARGE UP 
TO AND INCLUDING 18% ANNUAL PERCENTAGE RATE NOTWITHSTANDING 
§37-3-501(1). 

You have raised several questions concenring a requirement imposed by 
the Federal National M:Jrtgage Association (FNMA) that your rrortgage loan 
company :t.ecome a supe:rvised lender in order to participate in a new 
refinance loan program. 

First, you correctly concluded that a loan to refinance a first rrortgage 
purchase rroney home loan, although secured by a first rrortgage which 
meets one of the requirements for exclusion, is a consumer loan subject 
to the Consuner Protection Code because it is not also "to enable the 
debtor to build or purchase a residence." CPC §37-1-202(11) (CUm. SUpp. 
1980 as arrended by §lB of Act lb. 6 of 1981, R16, H2164). Section 
37-3-104 (CUm. SUpp. 1980) of the Consumer Protection Code currently 
defines "consumer loan" as follows in subsection (1): 

••• a loan made by a person regularly engaged in the business of 
IrlC!king loans in which: 

(a) the debtor is a person other than an organization; 
(b) the debt is incurred primarily for a personal, family or 
household purpose; 
(c) either the debt is payable in installments or a loan 
finance charge is made; and 
(d) either the principal does not exceed [$32,500.00] or the 
debt is secured by an interest in land. (Bracketed arrount 
adjusted pursuant to §37-1-109). 

(Subsection (2) of §37-3-104 excluding a loan primarily secured by 
a first lien which is a purchase rroney security interest in land 
and the reference to it in subsection (1) have reen suspended until 
June 30, 1985. §6 of Act ~. 7 of 1979 as amended by §2 of Act No. 
6 of 1981, R16, H2164.) 

It is the opinion of this Department that loans to refinance an exist­
ing first rrortgage loan to build or purchase a residence with the addi­
tion of funds for other purposes such as those to be made under this 
program are consumer loans when they have the elerrents of the definition 
al::ove. SUch loans are therefore governed by the Consumer Protection 
Code including maximum charges recause they are not specifically ex­
cluded. CPC §37-1-202 as amended, A.I. ~. 3.508-7911 of June 5, 1979. 
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Next, it is your understanding of the Consumer Protection Code ·that 
although your rrortgage coitlpi3ny is not now a supervised lender it may 
charge as high as 18% annual percentage rate on its consumer loans under 
the authority of ConSlllrer Protection Code Section 37-3-201(1) as arrended 
by Act No. 433 of 1980 until July 1, 1982. Unlike non-supervised 
lenders who have one maximum flat rate, supervised lenders have alter­
native maximum rates: either the graduated rate scale in subsection 
(2) (a) (36%, 21%, 15%) or the flat rate maximum of 18% annual percentage 
rate in subsection (2) (b) of Section 37-3-201 (Cum. SUpp. 1980). Whether 
your company beca.rre a supervised lender or not, you said that your 
company would not charge over 18% annual percentage rate. 

Your question concerned Section 37-3-501(1) which defines a "supervised 
loan" as "a consumer loan in which the rate of the loan finance charge 
exceeds 12% per year as deterrn:i.D.ed according to the provisions on loan 
finance charge for consumer loans (§37-3-201)." That definition is 
confusing when compared to Section 37-3-201(1) 's 18% maximum, and you 
questioned whether it affects the authority of a non-supeiVised lender 
to charge as rruch as 18%, especially considering that Section 37-3-502 
(CUm. Supp. 1980) provides: 

Unless a person is a supervised financial organization or has first 
obtained a license from the [Board of Financial Lnsti tutions] 
authorizing him to make supervised loans, he shall not engage in 
the business of: 

(1) making supeiVised loans •••• 

We agree with you that the failure to amend the definition of supervised 
loan in Section 37-3-501 in conjunction with the a.rrendrnent to Section 
37-3-201(1) was apparently an oversight by the legislature. It is the 
opinion of this Deparbnent that a non-supeiVised lender may current! y 
charge up to and including 18% annual percentage rate on its consurrer 
loans notwithstanding the definition of supervised loan in Section 
37-3-501(1). In our opinion that definition may l:e read as if "18%" were 
substituted for "12%" until July 1, 1982 because of the otherwise ir­
reconcilable conflict between the tw::> provisions. The Gmeral Assembly 
expressed a clear intent to perrni t non-supeiVised lenders to charge up 
to and including 18% annual percentage rate when it amended Section 
37-3-201(1) to say in part, "a lender who is not a supeiVised lender 
may contract for and receive a finance charge, calculated according to 
the actuarial rrethod not exceeding 18% per year." That a.rrendrnent, con­
tained in Section 2 of Act NJ. 433 of 1980, changed the previous 
language which was originally contained in Act No. 686 of 1976 limiting 
non-supervised lenders to a maximum 12% annual :p=rcentage rate. The 
definition of supeiVised loan was also part of Act No. 686 of 1976 which 
at the time enacted coincided with the 12% limitation then in Section 
37-3-201(1). It would not be logical to conclude that the General 
Assembly intended non-supervised lenders to be authorized to make loans 
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at no rrore than 12% annual percentage rate when it rrore recently speci­
fically said they may contract for and receive as IIRlch as 18% an.nual 
percentage rate on their COJ)Sumer loans. 

Your ul tirrate question concerned why FNMA IDuld require your rrortgage 
company to tecorne a supervised lender when the company may already 
charge up to a maximum 18% annual percentage rate and is generally 
subject to the Consumer Protection Code including restrictions on other 
charges, limitations on agreements arm practices, disclosure and adver­
tising requirements, and annual notification fili.ng and fee payments. 
Although we do not presurre to know the rearons for FNMA 's requirement 
several considerations come to mind. For instance, the amendment to 
Section 37-3-201(1) increasing the maximum permissible rate from 12% to 
18% is temporary and will be repealed July 1, 1982 unless it is made 
permanent or otherwise extended by the General Assembly. Additionally, 
an applicant for a supervised lender's license IIRlst derronstrate to the 
Board of Financial Institutions that its financial res:pJnsibility, 
character and fitness are such as to warrant belief that the business 
will te operated honestly and fairly within the purposes of the Consumer 
Protection Code. CPC §37-3-503 (Cum. SUpp. 1980). Further, licensees 
are required to maintain records, file an.nual re:pJrts, and te examined 
periodically by the Board of Financial Institutions. CPC §§37-3-505, 
37-3-506(CUrn. SUpp. 1980). SUch supervision may te considered desirable 
for lenders participating in a particular program. For example, regular 
examinations may bring to light :pJssible violations of the Consumer 
Protection Code which may te corrected by the creditor, bringing it into 
compliance with the law and reducing :pJtential liability. CPC 
§37-5-202(6) (Cum. SUpp. 1980). 

In summary, in our opinion a non-supervised lender may charge up to and 
including 18% annual percentage rate under the authority of Section 
37-3-201(1) (Cum. Supp. 1980) until July 1, 1982 and the definition of 
supervised loan in Section 37-3-501(1) (Cum. SUpp. 1980) may te read as 
if "12%" were "18%" until July 1, 1982. 
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