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Administrative Interpretation No. 3.201-8201 
WILBUR LEE JEFFCOAT 

SWANSEA 
THOMAS L. MOORE 

CLEARWATER 

SECOND MORI'GAGE CONSTRUCTION LOAN 'IO CONSUMER IS CONSUMER LOAN SUBJECI' 
'ID THE PROVISIONS OF THE CONSUMER PROTECTION CODE. A SUBSEXJUENT FIRST 
MORI'GAGE LOAN MADE BY THE SAME LENDER 'ID THE SAME INDIVIDUAL SECURED BY 
A NEWLY CONSTRUCI'ED RESIDENCE IS EXCLUDED FROM THE CONSUMER PROTECI'ION 
CODE UNDER CERI'AIN CIRCUMSTANCES. 

You have asked whether an arrangement for financing home acquisition is 
pennissible under the South carolina Consumer Prot~ction Code and what interest 
rate maximum, if any, would be applicable to the arrangement described below. 

A home purchaser, having considerable equity in an existing hone, seeks to 
construct another, larger heme. The lender, a Federal Housing Administration 
approved rrortgagee, makes a cash advance loan secured by a second rrortgage on 
the existing residence to the purchaser of as much as 75% of the equity in 
that existing home, in order to allow the purchaser to acquire land, pay 
initial construction costs, and so on. 

Such a loan would be repayable by either of two different methods: (1) a 
twelve rronth repayment period in which repayment is deferred over the first 
six rronths, and in the second six rronths, six pay.rrents of one rronths interest 
each are made, with all principal and outstanding interest corning due at the 
end of the twelve rronth period, or (2) a nine rronth single payment note, with 
interest. In either event it is contemplated that the borrower/purchaser will 
be able to sell his or her existing home within a year and then be able to 
extinguish the indebtedness on the second rrortgage construction loan. 

In rrost instances, the second rrortgage loan would be insufficient to cover the 
entire expense of constructing the new home, and the lender would in many 
cases provide permanent financing on the new home being constructed, taking a 
first rrortgage on it. The loan secured by the first rrortgage on the newly 
constructed home and the loan secured by the second :rrortgage on the existing 
home would be separate transactions, with two separate sets of loan documents. 
Upon entering the second rrortgage construction loan, the borrower /purchaser is 
not bound to enter the first rrortgage permanent financing agreement. A 
default on one of the loans is not regarded as a default on the other. 

The loan secured by the second rrortgage on the borrower /purchaser' s existing 
horre would appear to be a consurner loan subject to the provisions of the South 
Carolina Consumer Protection Code. The lender is regularly engaged in the 
business of making loans in which the debtor is an individual seeking to use 
the proceeds to acquire. a heme, the debt is either payable in installments, 
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or, in the case of the nine rronth single payment plan, a loan finance charge 
is made, and the principal is secured by an interest in land. See S.C. Code 
Ann.§ 37-3-104 (1976 as amended). 

Regarding the first repayment method mentioned above, the question arises as 
to whether the final principal payment would be a "balloon payment" under S.C. 
Code Ann. § 37-3-402 (1976 as amended). If so, the lender would be required 
to allow the debtor to refinance the balloon payment at terms no less favorable 
than the terms of the original loan. In Administrative Interpretation No. 
2.405-7605, this Department stated that a "balloon payment" did not include a 
single principal payment preceded by periodic payrrents of interest alone in a 
consumer credit sale transaction. It is the opinion of this Department that 
the same reasoning should apply to consumer loans. 

The maximum rate of finance charge on the second rrortgage transactions would 
be 18% per year calculated according to the actuarial method, unless the 
creditor were a supervised lender, or a supervised financial organization 
[S.C. Code Ann.§§ 37-3-501 and 37-3-502 (1976 as amended)], in which"case the 
creditor could take advantage of the higher graduated rate on loans of rela­
tively small arrounts. S.C. Code Ann. § 37-3-201 (1976 as amended). Neverthe­
less, as of July 1, 1982, such supervised lenders and supervised financial 
institutions will be permitted to charge a self-imposed rate maximum by 
Section 33 of the South Carolina Consumer Protection Code Revision Act, Act 
No. 385 of 1982. 

The loan secured by the first rrortgage on the newly constructed residence 
presents a different question. Because it would be a first rrortgage loan to 
build or purchase a residence, the loan would be excluded from the South 
Carolina Consumer Protection Code if the creditor is a Federal Housing Admin­
istration approved rrortgagee. S.C. Code Ann. § 37-1-202 (11) and Adminis­
trative Interpretation No. 1.202-8106. If in such a transaction the loan 
contract provided for a fixed rate of interest, the right to prepay in full 
without penalty, and if the loan was for $100,000 or less, the parties could_ 
contract for any rate of finance charge. See Act No. 7 of 1979 as amended by 
Act No. 6 of 1981; but see § 57 of Act No. 385 of 1982. 

In conclusion, the Consumer Protection Code does not forbid a lender to make a 
loan for purposes of initiating construction of a home secured by a second 
rrortgage on the borrower' s existing home, even when such loan is made in 
connection with a separate first lien purchase rroney construction loan on the 
home being built. 
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