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Administrative Interpretation No. 3. 202-8303 
W. LEWIS BURKE 

COLUMBIA 
RICHARD C. MOORE 

GREENVILLE 

THE CONSUMER PROTOCTION OODE OOES NO!' ATJrHORIZE A "RELEASE FEE," 
ALTHOUGH CERTAIN EXPENSES INVOLVED IN RELEASING A PORI'ICN OF REAL 
ESTATE THAT IS COLLATERAL FOR A CONSUMER LOAN MAY BE RECOUPED BY 
THE LENDER AS PERMISSIBLE ADDITIONAL CHARGES. 

A supervised lender has asked whether a "release fee" can be charged in con­
nection with real estate consumer loans. The loans involved are secured by 
tracts of land large enough to be subdivided. C:Ccasionally, a debtor may 
approach the lender during the tenn of such a loan asking t..~ lender to re­
lease a I;Ortion of the real estate which is collateral for the loan so that 
the debtor can sell that portion or use it for other purposes. The lender 
may detennine that a sufficient arrount of the loan has been repaid and the 
remaining portion of the real estate which would continue to secure the loan 
adequately secures the indebtedness. The lender wishes to charge a release 
fee in an arrount of fifty to one hundred dollars to recoup t..~ expenses in 
processing such a transaction. 

Under the circumstances described, the charge ~uld not be ".irrp:>sed directly 
or indirectly by the lender as an incident to the extension of credit," and 
therefore such a charge ~-;ould not be regarded as a loan finance charge under 
s. c. Code Ann. § 37-3-109 (Cum. SU.pp. 1982). Section 37-3-202 sets forth 
those charges which may be contracted for and received by lenders in addition 
to the loan finance charge in connection with consumer loans. No "release 
fee" as such is mentioned. 

Nevertheless, Section 37-3-202 enumerates a number of permissible additional 
charges which might be applicable to such a transaction. For exarrple, Section 
37-3-202(1) (a) pennits lenders to contract for and receive additional charges 
for official fees such as a fee for filing a new security inst.runent. Section 
37-3-202(1) (d) (i) would permit the lender to receive the costs of a survey if 
a survey is necessa:ry. Although subsection (d) mentions "closing costs" 
certain covered charges need not be directly related to the "closing" of the 
loan. For exarrple, escrows under Section 37-3-202(1) (d) (iii) includes noney 
paid at the time of closing and paid periodically thereafter. Certain other 
fees, such as document preparation [§ 37-3-202(1) (d) (ii)] and appraisal fees 
[§ 37-3-202(1) (d) (v)] may be assessed if those fees are not paid to the cred­
itor or person related to the creditor. 

Any other costs not enumerated in Section 37-3-202, such as the overall admin­
istrative expense in making such a change, would not be permissible for the 
release of a I;Ortion of the real estate just as such charges are not perrnis­
sible for putting the original loan on the books. 

TELEPHONES <AREA CODE 803l 

ADMINISTRATION 

7S8·3017 

CONSUMER COMPLAINTS 

7S8·2040 

WATS 1·800·922·i55f4 

PUBLIC INFORMATION 

758·7546 

NOTIFICATION 

758·8587 

CONSUMER ADVOCACY 

758·8996 



Administrative Interpretation NJ. 3.202-8303 
November 25, 1983 
Page Two 

In surrmary, it is the opinion of this Department that a separate charge for a 
"release fee" may not be assessed for releasing a portion of the real estate 
which is collateral for a consumer loan, although certain other charges spe­
cifically enumerated in Section 37-3-202 may be assessed as permissible 
additional charges. 
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