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You have asked whether the rule stated in subsection (3) of both Consumer 
Protection Code Sections 2.203 (sales) and 3.203 (loans) [S. C. Code Ann. 
§§37-2-203, 37-3-203 (1976 as amended)] applies only to payments constituting 
a full instalment amount. Subsection (3) states: 

No delinquency charge may be collected on an instalment which is 
paid in full within 10 days after its scheduled instalment due date even 
though an earlier maturing instalment or a delinquency charge on an 
earlier instalment may not have been paid in full. For purposes of this 
subsection payments are applied first to current instalments and then to 
delinquent instalments. (Emphasis added) 

Administrative Interpretation No. 3.203-7906 issued May 7, 1979 and recon­
sidered August 19, 1980, headed "'Current installment' means an unpaid 
installment which has or will become due within the length of one computa­
tional period but which is not delinquent" stated our interpretation of the 
rule concerning how payments are applied for delinquency charge purposes in 
certain circumstances. 

Your hypothetical transaction involved an instalment amount of $50. It is not 
disputed that if the consumer makes a $50 payment within the designated period 
when a previous instalment or delinquency charge remains unpaid, the entire 
$50 is applied according to subsection (3). Your question arises when the 
consumer pays, for instance, $35 toward a $50 instalment while owing $10 on a 
previous instalment. Your opinion is that the creditor should be able to 
apply $10 from that payment to the amount owed on the previous instalment 
before applying the remaining $25 to the "current" instalment. We disagree. 

The language prohibiting collecting a delinquency charge when an instalment 
has been "paid in full" does not mean that if the instalment is not paid in 
full it need not be applied in accordance with subsection (3). -Instead, in 
our opinion, it means that when a payment is made equal to or exceeding the 
instalment ·amount, there is no amount on which to calculate a delinquency 
charge and thus no delinquency charge is earned. However, if the payment is 
less than the instalment amount (such as $35 toward a $50 instalment), a de­
linquency charge may be collected on that portion of the instalment amount 
which remains delinquent (e.g., $15) but not on that amount which is not 
delinquent (e.g., $35). This is consistent with the general rule in sub­
section (1) which provides that: 
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With respect to a precomputed consumer [credit transaction], the parties 
may contract for a delinquency charge on any instalment not paid in full 
within 10 days after its scheduled due date in... · 

(a) an amount not exceeding [$6.50 as of July 1, 1980: Emergency 
Regulations 28-61-1.109 and 28-63-1.109], which is 5% of the 
unpaid amount of the instalment .... (Emphasis added) 

Just as making a partial payment before an instalment is considered delinquent 
results in a delinquency charge only on the portion of the instalment that 
remains unpaid in subsection (1), making a partial payment for purposes of 
subsectior. (3) also results in a delinquency charge only ou the unpaid portion 
of the "ccrrent" instalment when previous instalments or charges remain unpaid. 

In support of your opinion, you referred to the final sentence in subsection 
(2) which says, "[a] delinquency charge may be collected at the time it accrues 
or at any time thereafter and may be deducted before applying fayments 
to instalments as provided in subsection (3)." (Emphasis added) The under­
lined phrase is a non-uniform addition to otherwise uniform language taken 
from 1968 Uniform Consumer Credit Code Section 3.203. Although that language 
is admittedly ambiguous, by its very terms it appears to reaffirm the method 
of applying payments to instalments "as provided in subsection (3)" and 
therefore in our opinion is not meant to change the meaning of subsection (3). 
Instead of changing the meaning of subsection (3), apparently the General 
Assembly was attempting to clarify the fact that while payments must be 
applied a certain way for determining when a delinquency charge is earned, a 
creditor is not prohibited from deducting amounts equal to earned delinquency 
charges at any time so long as doing so does not defeat the purpose of the 
delinquency charge provisions when payments are made within 10 days after an 
instalment due date. Interpreting the phrase otherwise would do violence to 
subsection (3) which is a uniform provision and should be interpreted "to make 
uniform the law ... among the various jurisdictions" unless inconsistent with 
the South Carolina version of the Code. Consumer Protection Code 
§§1.102(2)(g), 6.104(3); S. C. Code Ann. §§ 37-1-102, 37-6-104 (1976). Be­
cause there is no clear intention expressed in the non-uniform phrase in 
subsection (2) to defeat the uniform language in subsection (3), in.our 
opinion subsection (3) stands on its own and requires all payments --full or 
partial-- made: in the designated period to be applied in the manner 
prescribed. · 
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In summary, it is the op1n1on of this Department that subsection (3) of 
Sections 2.203 and 3.203 states the rule governing application of partial 
payments, as well as full or overpayments, to instalments. 
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