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SECTICN 37-1-109 DOES Nor .ALI& AurCMATIC ESCALATION OF DELINQUENCY 
CHARGES ON EXISTING LOAN AGREEMENTS; SUPERVISED LENDER MAY NOT 
CONTRACI' FOR A DELINQUENCY CHARGE WHICH INCREASES OR DECREASES FROM 
TUllE 'ID TIME BASED ON DOLLAR AMOUNT ADJUSTMENTS OF SECI'ION 37-1-109. 

You have asked whether a supe:rvised lender may begin charging the maximum 
dollar arrount of delinquency charge on precomputed consumer loans, when appli­
cable, effective on the date of the adoption by the Administrator of the 
regulation adjustLng the maximum dollar amounts designated by Section 37-1-109. 
If the answer to this question is negative, you further asked whether a super­
vised lender could legally provide in a prornisso:ry note that the borrower will 
pay a maxirmm delinquency charge of up to "$8.00 or such other maximum dollar 
arrount as may be from time to time established by the South Carolina Department 
of Consumer Affairs pursuant to S.C. Code Ann. § 37-1-109 (1976 as amended)." 
In the opinion of this Department the answer to both questions is "no." 

Initially, the Department wishes to make clear that it interprets Section 
37-1-109 to effect changes in dollar amounts automatically at designated 
times. Subsection (1) of that section states "From time to time the dollar 
amounts in this title shall change, as provided in this section • • • • " 
(Emphasis added). Subsection ( 2) goes on to state "The designated dollar 
anounts shall change on July 1st of each even numbered year • • • • " (Emphasis 
added). Rather than statLng that the Administrator's regulation implements 
the change or that the Administrator must act in order for the changes to take 
place, subsection ( 4) simply requires the Administrator to announce the changes. 
This Department considers the dollar arrount changes to occur by operation of 
law regardless of the existence of the regulation or the Legislature's final 
action to approve a regulation pursuant to the South Carolina Administrative 
Procedures Act. 

Your first question seems to ask whether each future dollar amount change can 
be "read into" contracts previously consummated with regard to delinquency 
charges. For example, if a supe:rvised lender contracted with a borrower on 
Janua:ry 1, 1978 for a then existing maximum of a $5.00 delinquency charge on a 
120-rronth loan, might the lender have simply assessed a $6.50 delinquency 
charge for delinquencies occuring after July 1, 1980 and an $8.00 delinquency 
charge for delinquencies occuring after July 1, 1982, and so on? 

It is well settled law in South Carolina that laws are presumed not to operate 
retrospectively unless the intent of the Legislature to make the statute 
retrospective is expressly declared or necessarily implied from the language 
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used. Hercules, Inc. v. S:mth Carolina Tax Commission, 274 S.C. 137, 262 
S. E. 2d 45 ( 1980) ; Independence Ins. Co. v. Independent Life & Ace. Ins. Co., 
218 S.C. 22, 61 S.E.2d 399 (1950). With the e..xception of S.C. Code Ann. 
§ 37-9-101 ( 3) and ( 4) ( 197 6 as amended) , there is no language in the Consumer 
Protection Code expressly or Lmpliedly giving its provisions retrospective 
effect. 

In addition, J:oth the South Carolina Constitution [S.C. Const., art. I, § 4] 
and the United States Constitution [U.S. Const., art. I, § 10] prohibit the 
state from passing a law Lrnpairing the obligations on a a:mtract. Even if 
§ 37-1-109 purported to authorize such automatic adjustments of the dollar 
arrounts, such a a:mstruction would effect changes in contract terms and be 
prohibited. See Henry v. Alexander, 186 S.C. 17, 194 S.E. 649 (1937). 

Regarding the second question (whether the lender may contractually provide 
the dollar arrount to be adjusted from tirre to time) we believe such &'1 ar­
rangement is prohibited by the specific wording of Section 37-3-203(1): 
"Parties may contract for a delinquency charge . • • in an amount not exceeding 
$5. 00 which is not rrore than 5% of the unpaid a.rrount of the i_nstallment • • • • " 
(Emphasis added). While Section 37-1-109(6) designates Section 37-3-203(1) as 
a section subject to dollar a.rrount change, and while at any particular tLme 
the actual dollar arrount to be read into t.'le section may be higher than $5.00, 
the section contemplates a specific dollar amount. The notion that Section 
37-1-109 read in conjunction with Section 37-3-203 authorizes future dollar 
arrount changes based on yet unknown dollar a.rrounts is sLmply more than the 
Sections were intended to ac..neve. 

Further, such a provision could run afoul of the Truth in lending Simplifi­
cation and Reform Act [15 U.S.C. § 1601 et seq. (1980)]. Revised Regulation Z 
[12 C.F .R. § 226 (1981)], the implementing regulation to the Truth in Lending 
Simplification and Reform Act, provides at § 226.18 ( 1) that in a close:l end 
consumer credit transaction, the creditor shall disclose "any dollar or per­
ce..ntage that may be Lmposed before the maturity date due to a late payrrent, 
other than a deferral or exte:.n.sion charge. " Although the section mentions a 
"dollar or percentage" the Official Staff Commentary on Regulation Z at 
§ 226.18(1)2 indicates that a state..ment that the creditor will assess the 
lesser of a dollar arrount or a percentage would be permissible. Nevertheless, 
we do rot believe that a state..ment b"lat the delinquency charge would be the 
"lesser of 5% of the unpaid balance or $8.00 or such other maximum delinquency 
charge as may from time to tLrne be established ••• " v.ould comply with the 
late payment disclosure requirements of 12 C.F.R. § 226.18(1), nor would it 
comply generally with the require..rnent of 12 C.F.R. § 226.17(a) that disclosures 
be made clearly. See Smith v. Chapman, 614 F.2d. 968 (5th Cir. 1980). l-\Te 
also believe that such a vague disclosure would conflict with the purpose of 
Revised Regulation z to "promote the informed use of credit by requiring 
disclosures about its terms and costs." 12 C.F .R. § 226.1(b) (1981); see also 
15 u.s.c. § 1602 (1980); s. C. Code Ann.§ 37-1-102(2)(c) (1976 as amended-)-.--
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This Administrative Interpretation is in accordance with Maiile Bureau of 
O::msumer Protection, Advisory Ruling N:>. 46 (July 7, 1980) on a similar ques­
tion. See S.C. Code Ann. § 37..:1-102(3) {1976 as amended). 

In summary, it is the opinion of this Departnent that a supervised lender may 
not automatically escalate delinquency charge dollar arrounts pursuant to 
changes in dollar arrounts mandated in Section 37-1-109 from tine to time. N:>r 
may a supe:rvised lender contract with a consumer for a future escalation of 
such dollar amounts without violating the provisions of Section 37-3-203 and 
the federal Truth in lending Act. 
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