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UPON PREPAYMENT IN FULL OF AN INTEREST-BEARING CONSUMER 
CREDIT TRANSACTION BY THE PROCEEDS OF CONSUMER CREDIT 
INSURANCE, FINANCE CHARGES MAY ACCRUE UNTIL DATE PROCEEDS 
ARE PAID TO CREDITOR BUT NO LATER THAN 20 BUSINESS 
DAYS AFTER SATISFACTORY PROOF OF LOSS IS FURNISHED TO 
CREDITOR 

You have asked what the cut-off date is for accrual of the 
finance charge in interest-bearing transactions in the event 
of death of the consumer when the transaction is covered by 
credit life insurance. 

Unlike a precomputed consumer loan or consumer credit sale 
[Consumer Protection Code §§3.107(2), 2.105(7); S. C. Code 
Ann. §§37-3-107, 37-2-105 (1976)], an interest-bearing ir~ns­
action is one in which the finance charge is computed on the 
outstanding unpaid balance of the debt from time to time. In 
the case of a supervised lender, Consumer Protection Code 
Section 3.508 [S. C. Code Ann. §37-3-508 (Cum. Supp. 1979)] 
governs maximum loan finance charges for both precomputed 
and interest-bearing consumer loans. That section provides 
in subsection (2) in part: 

The loan finance charge, calculated according to the 
actuarial method, may not exceed the equivalent of the 
greater of either of the following: 

(a) The total of 

(i) Thirty-six percent per year on that part 
of the unpaid balances of the principal 
which is three hundred dollars or less; 

(ii) Twenty-one percent per year on that part 
of the unpaid balances of the principal 
which is more than three hundred dollars 
but does not exceed one thousand dollars; 
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(iii)Fifteen percent per year on that part of 
the unpaid balances of the principal which 
is more than one thousand dollarsi or 

(b) Eighteen percent per year on the unpaid balances 
of the principal. (Emphasis added) 

In the type of transaction.you describe, the finance charge 
is calculated daily on the unpaid balance. When the trans­
action is prepaid in full either by the proceeds of credit life 
insurance, a type of consumer credit insurance [Consumer 
Protection Code §4.103, S. C. Code Ann. §37-4-103 (1976)], or 
otherwise, the finance charge ceases to accrue upon payment 
of the balance. That is, the payment date is the cut-off date 
for accrual of the finance charge because no unpaid balance 
remains on which to compute the finance charge. 

A question arises when although the transaction is covered 
by credit life insurance and the insured event (death) has 
occurred, the proceeds have not yet been paid to the creditor~ 
There is no specific provision in the Consumer Protection 
Code stating at what point the finance charge ceases to accrue 
on an interest-bearing transaction in such a situation. How­
ever, as you noted, subsection (8) of Consumer Protection · 
Code Sections 2.210 and 3.210 [S. C. Code Ann. §§37-2-210, 
37-3-210 (Cum. Supp. 1979)] provides: 

Upon prepayment in full of a precomputed consumer [credit 
transaction] by the proceeds of consumer credit insurance 
(§37-4-103), the [consumer] or his estate is entitled 
to the same rebate as though the consumer had prepaid 
the agreement on the date the proceeds of insurance 
are paid to the creditor, but no later than twenty 
business days after satisfactory proof of loss is fur­
nished to the creditor. (Emphasis added) 

Although that section concerns rebate of unearned finance 
charge in connection with prepayment in full of a precomputed 
consumer credit transaction, in our opinion the same standard 
is intended to be applied to interest-bearing consumer credit 
transactions for accrual of the ~inane~ charge. In.an ~ntere~~~ 
bearing transaction ther~ is no "unearned" fin~nce charge 
required to be rebated to the consumer because only earned 
finance charges accrue and are paid. The same reasoning re-
quiring rebate of the unearned finance charge in precomputed 
transactions no later than twenty business days after satis­
factory proof of loss is furnished to the creditor applies to 
accrual of the finance charge in interest-bearing transactions 
as well. While prepayment in full of a consumer credit trans-
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action is required before either the unearned finance charge 
must be rebated or the finance charge in an interest-bearing 
transaction ceases to accrue, after the insured event has 
occurred and the creditor has been notified with proof of loss, 
the General Assembly has determined that twenty business days 
is a reasonable time in which a creditor may act in his own 
behalf to assure payment of the proceeds. 

In summary, it is the opinion of this Department that in an 
interest-bearing transaction covered by credit life insurance, 
the finance charge may accrue until the date the proceeds of 
insurance are paid to the creditor but no later than twenty 
business days after satisfactory proof of loss is furnished 
to the creditor. A creditor is free, of course, to choose an 
earlier date to stop imposing a finance charge, such as the 
date of the consumer's death. 
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