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APPRAISAL FEE r WHETHER OR NOI' PAID TO A THIRD PARTY, IS PART OF. THE 
FINANCE CHARGE AND THEREFORE SUBJE91' TO REBATE UPON PREPAYMENT IN 
FULL. 

You asked whether an appraisal fee, mcurred in connection with a loan 
secured by .realty and paid to a third party not an errployee of the 
lender, must be rebated when the loan is prepaid in full or in part. We 
assurre for purposes of your qu.estion t.h.at a consurrer loan as defined in 
Section 37-3-104 (1976 as amended} and governed by the Consurrer Protection 
Code's rate and charge provisions is involved. 

As we stated in Administrative Interpretation No. 3.202-7613 of November 
23, 1976, an appraisal fee is J?Cirt of the finance charge and is not a 
permissible additional charge. The definition of loan finance charge in 
Section 37-3-109(1} (b) (CUm. Supp. 1980} specifically includes "charges 
incurred for investigating the collateral ••• irrespective of the person 
to -whom the charges are J?Ciid or payable, unless the lender had no notice 
of the charges when the loan was made." 'While the definition excludes 
additional charges under Section 37-3-202 (CUm. Supp. 1980), appraisal 
fees, unlike certain other "closing costs" in connection with a loan 
secured by an interest in land, are not permissible additional charges 
regardless of the nature of the security. 

Section 37-3-209 (CUm. SUpp. 1980) gives the consurrer the right to 
prepay in full the unpaid balance of a consurrer loan at any t:ime without 
penalty. Therefore, when a consuner loan is only partially preJ?Ciid, the 
Consurrer Protection Code does not require a rebate of any of the finance 
charge. Neither does it prohibit a rebate up:m partial prepayrrent. 
However, when a consumer loan entered into after Septerriber 28, 1976 is 
preJ?Ciid in full, Section 37-3-210 (Cum. SUpp. 1980} must be consulted 
for a dete.nnination whether a rebate of unearned finance charge is 
reqUired and if so, haw to compute it. In general, precomputed consurrer 
loans require a rebate of unearned finance charges upon prepayrrent in 
full. 

You argued that because an appraisal fee is earned when the outside 
appraiser completes his report on the property it should not be subject 
to rebate. You reasoned that because the lender cannot recover funds 
1

J?Ciid to the outside appraiser in the event of prepayrrent in full due to 
the appraiser's having performed according to his contract with the 
lender, the co:n.surrer should not be entitled to a rebate of the charge. 
In your opinion, the requirerrent that the lender rebate a part of the 
appraisal fee under these circumstances is in the nature of a penalty. 
And finally you said that the consumer has received the full benefit of 
the appraisal once it has been !lE.de regardless of whether he pays back 
t:he loan as originally scheduled or prepays it. 
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Despite your arguments to the contrary, we are not convinced that the 
appraisal fee should be treated any differently from any other p:rrt of 
the finance charge. 1he Consumer Protection Code generally regulates 
the charges that may be made by the creditor to the consurrer in connection 
with a consumer credit transaction and not charges that may be contracted 
for between the' creditor and a third party. Although the outside appraiser 
may have "earned" his charge to the creditor for appraisal services 'When 
the appraisal is perfonned according to their contract, it does not 
follow that the creditor has then likewise "earned" a portion of the 
finance charge made to the consun:er equal to the appraisal fee. 

The finance charge is defined broadly to include all credit related 
charges payable by the consumer 'Which are imposed by the lender as an 
incident to the exte...nsion of credit. While the fi.nance charge may 
consist of several separately identifiable components, it is nonetheless 
the overall charge made by the creditor to the consumer covering the 
cost of credit and is subject to all applicable provisions such as 
maxi.mum rates and rebate upon full prepaynent. The portion of the 
finance charge that is considered earned at a given tL're relates to the 
time of prepayment rather than services perfonned. 

You cited the Truth i.n Lendi.ng Act before and after recent arrendrrents 
[15 u.s.c. §§1601 et s~.] and Federal Reserve Board Regulation Z before 
[12 C.F.R. §226.4(e}(5)] and after revision [12 C.F.R. §226.4(c)(7)(iii)] 
as authority for excluding an appraisal fee from the finance charge and 
t..'l-J.erefore from the requirement of reba.te upon prepayrrent. Although the 
Federal Truth in Lending Act and Federal Reserve Board Regulation Z 
contain requirements for disclosure to consumers for purposes of both 
Federal and State law, they do not affect rnaximu.m rate and charge pro­
visions of the Consumer Protection Code. See A.I. 's No. 3.301-7915 of 
August 3, 1979 and No. 2.301-8107 of September 1, 1981. In our opinion, 
an appraisal fee is as much a p:rrt of the finance charge and therefore 
subject to rebate for purposes of the Consumer Protection Code as is a 
comp:ment such as an origination fee or discount points. See A.I. No. 
3.109-8010 of September 3, 1980. 

In sumrra.ry, it is the opinion of this Department that because an appraisal 
fee is part of the finance charge it is subject to the require.n:ents for 
rebate of u_nearned finance charges in Section 37-3-210 regardless of to 
'Whom the fee is paid, unless the lender had no notice of it when he made 
the loan. 
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