
IRVIN D. PARKER 
ADMINISTRATOR 

W4e %tate n£ %nut4 <!!arnHna 
~tp~n± ttf QI.onsltltttt ~Hairs 

600 COI..UMBIA BUII..DING 
P. 0. BOX 11739 

COLUMBIA. S. C. 29211 
( 803) 758-2040 

September 29, 1975 

GRACY L.. PATTERSON, JR. 
CHAIRMAN 

JAMES F. HARRISON 
GREENVILLE 

ROBERT E. HUDSON 
COLUMBIA 

J.ACK LAWRENCE 
GREENWOOD 

FRANCES MORRIS 
CHARLESTON 

EI..I..EN H. SMITH 
SPARTANBURG 

B'ENNIE H. TAYI..OR 
GREENVILLE 

STEPHEN W. TREWHEI..I...A 
COLUMBIA 

EMIL. W. WAI..D 
ROCK HILL 

COMMISSIONERS 

Administrative Interpretation No. 3.404-7510 

ATTORNEY FEES CHARGEABLE TO DEFAULTING DEBTOR LIJ1ITED 
TO REASONABLE AMOUNT ACTUALLY INCURRED FOR BONA FIDE 
LEGAL SERVICE, NOT TO EXCEED 15% OF DEBT AFTER DEFAULT. 

You have asked whether Section 8-800.274, South Carolina Code 
of Laws (Section 3.404 of the UCCC) authorizes a collecting 
attorney to collect, as attorney fees, 15% off the top of 
remaining monthly instalments made by a debtor after default 
and reinstatement. 

The Code does not purport to regulate fees which an attorney 
may charge for collections; neither as to amount nor method 
of payment. And it gives the attorney no right whatsoever 
against the debtor. The Code merely places limits upon the 
amount of such legal costs which a creditor may pass on to a 
defaulting debtor. 

Accordingly, the Code neither authorizes nor prohibits an 
agreement between a creditor and an attorney wherein the 
creditor agrees to pay to the attorney 15% of the remaining 
contract instalments to be deducted from instalments as 
received. It does, however, prohibit the creditor from 
passing on such costs to the debtor except to the extent that; 

1) The loan contract provides for attorney fees; 
2) the fees are reasonable; and 
3) the fees do not exceed "fifteen (15%) percent of the 

unpaid debt after default and referral to an attorney 
not a salaried employee of the lender'!. (Emphasis added) . 

"Unpaid debt after default" does not mean the "remaining con­
tract instalments". It means the amount the creditor could 
legally collect if the debt were prepaid at the time of default. 

Fifteen (15%) percent is a ceiling, not a rate. The fee in all 
events must be reasonable. What is reasonable is a fact question 
in each case. However, the question of reasonableness relates 
to actual legal services necessarily rendered in connection 
with collecting the debt or curing the default, as the case 
may be. 
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One might reasonably question whether merely serving as a 
conduit for instalment payments after a reinstatement agree­
ment has been reached is rendering a "legal" service for 
which the debtor may be charged; especially if the primary 
purpose of the arrangement is to aid the attorney in collecting 
his fees. 

In summary, if the loan contract so provides, the l.ender could 
collect from the debtor in default, whether by suit or settle­
ment, the amount reasonably incurred as legal expenses, not in 
excess of 15% of the debt which would have been due if prepaid 
at that time. He may not charge the debtor 15% of the remaining 
contract instalments in any event. 
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