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Administrative Interpretation 3.503-8016

SUPERVISED LOBAN MAY BE MADE AT.OR FROM LICENSED OFFICE ALTHOUGH
CONSUMER COMPLETES APPLICATION OUT OF STATE.

You have asked for an administrative interpretation of the territorial
application section of the Consumer Protection Code as it relates to.
restrictions on locations where licensees may make supervised loans.

The supervised lender in your fact situation is authorized to make
supervised loans in South Carolina because it has obtained a license
from the Consumer Finance Division of the Board of Financial Institutions
in accordance with Consumer Protection Code Section 37-3-503 (Cum. Supp.
1979). CPC §37-3-502 (Cum. Supp. 1979). Subsection (7) of Section
37-3-503 provides that:

A licensee may conduct the business of making supervised loans only
at or from any place of business for which he holds a license and
not under any other name than that in the license. (Emphasis
added)

Your question is whether it is permissible for a supervised lender to
fund a loan from its licensed South Carolina office when the loan docu-
ments, using South Carolina forms, have been executed by South Carolina
residents while across the state line in an adjoining state.

This question arises when a South, Carolina consumer lives near 'the

border of Georgia or North Carolina such as a consumer residing in and

owning property in North Augusta, South Carclina who works in Augusta,
Georgia. When he desires to obtain a consumer loan as defined in

Consumer Protection Code Section 37-3-104 (Cum. Supp. 1979), it is nmore
convenient to go to a loan office in Augusta, Georgia. That loan office

has the same parent company as a loan office in Aiken, South Carolina

which is the supervised lender in your question. When a South Carolina
consumer wishes to obtain a loan secured by South Carolina real property,

the Georgia loan office will not make the loan but will take an appli-

cation from the consumer and send it, along with other documents, to the

South Carolina loan office which will actually make the loan. It is not
questioned that South Carolina law should apply to the transaction. See

'S.C. Code Ann. §29-3-60 (1976). The question is whether the South

Carolina supervised lender may make the loan when the consumer has

completed the documents at the Georgia loan office.. In our opinion the answer
is yes. : . ' _
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Consumer Protection Code Section 37-—1—201 (1976) prov:.des in subsectlon
(1):

" [Tlhis title applies to consumer credit transactions made in
this State. For purposes of this title, a consumer credit
transaction is made in this State if
(a) A signed writing evidencing the obligation or offer of
the consumer is received by the creditor in this State... .
(Emphasis added). : '

The application and other documents, while signed by the consumer in the
Georgia loan office, are sent to the South Carolina loan office

" where the decision is made whether or not to make the loan. If the loan
is made, funds are disbursed from and payments are made to the South
Carolina office.

Because the supervised lender receives the signed writing evidencing the
cbligation in South Carolina, in our opinion the consumer loan is "made
in South Carolina® for purposes of the Consumer Protection Code. There
is no general prohibition in the Consumer Protection Code against a
supervised lender or any other lender handling transactions in this .
manner for the convenience of the consumer. The remaining question is
whether there is a prohibition against making a supervised loan (a
consumer loan in excess of 18% annual percentage rate) in this manner
due to Section 37-3-503(7)'s requirement that licensed supervised
lenders make supervised loans only at or from licensed locations. See
CPC §37-3-501 (1) (Cum. Supp. 1979) as impliedly amended by §2 of Act
No. 433 of 1980.

Consumer Protection Code Section 37-1-102(1) requires us to liberally
construe the Consumer Protection Code and apply it to promote its under-—
lying purposes and policies. Those purposes and policies include
simplifying, clarifying and modernizing the law governing consumer
credit; fostering competition among suppliers of consumer credit so that
consumers may obtain credit at reasonable cost; and permitting and
encouraging the development of fair and economically sound consumer
credit practices. In our opinion these purposes and policies are fur-
thered by interpreting the described procedure for making consumer loans
as making loans at or from a licensed place of business under Consumer
Protection Code Section 37-3-503(7). Further, when a loan is "made" in
South Carolina for purposes of territorial application of the Consurer
Protection Code, it follows that a loan is "made" at or from the licensed
South Carolina office for purposes of restrictions on making supervised
loans. :

In summary, it is the opinion of this Department that a loan is made "at
or from" a licensed South Carolina office when the s:.gned ev1denoe of
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the debt is receiwved by the 'lender at that office, regardless of the
fact that the loan application was taken at a related office in an
adjomlng state.

Irvin D. Parker
Administrator
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