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Administrative Interpretation No. 3.508-7702 

A YEAR FOR PURPOSES OF DETERMINING MAXIMUM 
ALLOWABLE LOAN FINANCE CHARGES FOR SUPERVISED 
LOANS UNDER SECTION 3.508 AS WELL AS FOR DIS­
CLOSING THE ANNUAL PERCENTAGE RATE IS A CALEN­
DAR YEAR 

You have asked whether the loan finance charges allowable 
under Section 3.508(2) should be calculated on the basis of 
a 360-day "year" or on the basis of a 365-day year and 
whether a supervised lender may use either basis as long as 
it discloses the actual yield as an annual percentage rate. 

Speaking in terms of a 360-day "year" only leads to confusion. 
A calendar year has 365 days (or 366 days if it is a leap 
year). As commonly understood, the terms "per year," "per 
annum," and "annual" refer to a 365-day year. 

In 1974 the United States Court of Appeals for the Ninth 
Circuit held that an Oregon bank violated Oregon's usury law 
and the National Bank Act [12 U.S.C.A. §§85, 86] by computing 
interest at the maximum legal rate based on 360 days when 
that method produced a higher yield than using a method 
based on a calendar year of 365 days. American Timber & 
Trading Co. v. First National Bank of Oregon, 511 F. 2d 980 
(9th Cir. 1974), cert. den. 421 U.S. 921, 95 S. Ct. 1588, 43 
L.Ed. 2d 789 (1975). The Court said that "per annum" means 
literally "by the year" and a 365-day year is intended 
unless that term has been otherwise construed by court 
decision. 511 F. 2d 980, 983. The bank was found in violation 
of federal banking law not only for charging excessive 
interest but also for knowingly charging excessive interest. 

More recently the California Supreme Court enjoined a bank 
from advertising "per annum" rates based on a 360-day 
"year." Chern v. Bank of America, 544 P.2d 1310, 127 Cal. 
Rptr. 110 (1976). Such advertising was found likely to 
mislead and deceive a bank's potential borrowers and accord­
ingly was held to be in violation of the State's false and 
misleading advertising law. 

Consumer Protection Code Section 3.301 [S.C. Code Ann. §8-
800.261(1975 Cum. Supp.)] incorporates by reference the 
Federal Truth in Lending Act [15 U.S.C. §§1601 et seq.]. 
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The Truth in Lending Act requires disclosure of the finance 
charge as a dollar amount and also as an annual percentage 
rate. The annual percentage rate is that nominal annual 
percentage rate determined in accordance with the actuarial 
method of computation so that it may be disclosed with an 
accuracy at least to the nearest quarter of one percent. 
Federal Reserve Board Regulation Z Section 226.5(b) (1}. The 
rate which must be disclosed under the federal law and 
regulation is the actual yield which the loan will produce 
over a 365-day year. Federal Reserve Board Letter No. 181, 
November 24, 1969 [5 CCH Consumer Credit Guide "31,184]. 

Subsectio~ (2) of Section 3.508 provides that the loan 
finance charge, calculated according to the actuarial method, 
may not exceed the greater of either the composite rate per 
year as set forth in item (a) or the flat rate of 18% per 
year as set forth in item (b). The percentage rate "per 
year" for purposes of determining maximum charges for super­
vised loans is calculated on the basis of a 365-day year as 
is the annual percentage rate which is required to be disclosed 
to the consumer under the Truth in Lending provisions of the 
Consumer Protection Code. 

Some confusion apparently has resulted from language contain­
ed in Subsection (4) of Section 3.508 which states in part: 

The term of a loan for the purposes of this section 
commences on the date the loan is made. Differences 
in the lengths of months are disregarded and a day may 
be counted as l/30th of a month .... [A] part of a 
month in excess of 15 days may be treated as a full 
month if periods of 15 days or less are disregarded and 
that procedure is not consistently used to obtain 
a greater yield than would otherwise be permitted. 

That subsection does not affect the length of a year for 
purposes of determining maximum allowable charges or calculating 
the annual percentage rate of the finance charge for supervised 
loans but instead provides a convenient method for handling 
periods of time which involve a part of a month rather than 
an entire month. 

It should be pointed out that this interpretation is limited 
to the specific question asked and has no bea;ring on the 

·method of contracting for the finance charge.· Subsection 
(3) of Section 3.508 provides: 

This section does not limit or restrict the manner 
of contracting for the loan finance charge, whether by 
way of add-on, discount, or otherwise, so long as the 
rate of the loan finance charge does not exceed that 
permitted by this section ••.. (Emphas~s added) 
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In summary, it is the. opinion of this Department that rates 
of finance charges for supervised loans under Section 3.508 
for both disclosure and maximum charge.purposes must be. 
based on a calendar year .. 

KGS:sac 

rv1n D. Parker 
Administrator 


