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NON-CONSUMER LOAN MADE BY SUPERVISED LENDER AND BROUGHT 
UNDER CONSUMER PROTECTION CODE BY WRITTEN AGREEMENT WITH 
BORROWER IS SUBJECT TO MAXIMUM SUPERVISED LOAN RATES 

You have asked for an administrative interpretation clarifying 
the effect of a recent amendment to Section 3.601 of the Consumer 
Protection Code [S.C. Code Ann. §37-3-601 (Cum. Supp. 1979)] on 
supervised lenders. Act No. 433 of 1980 (R504, H3703) effective 
July 1, 1980 (and scheduled to expire .on July 1, 1982) amended 
that section to exclude the bracketed language in the following: 

Except in the case of a loan primarily secured by a first 
lien which is a purchase money security interest in land, 
the parties to a loan other than a consumer loan may agree 
in [a] writing signed by the parties that the loan is sub­
ject to the provisions of this title applying to consumer 
loans. If the parties so agree, the loan is a consumer loan 
for all purposes of this title [except for purposes of loan 
finance charges for supervised loans (§37-3-508) and super­
vised loans pursuant to a lender credit card (§37-3-515)]. 

The amendment thus eliminated the exception concerning loan 
finance charges for supervised loans. You asked if the section 
as amended now permits supervised lenders to enter into signed 
written agreements with borrowers in connection with non-consumer 
loans and charge up to the maximum rates permitted for supervised 
loans. In our opinion it does. 

The amended section explicitly provides that a loan brought under 
the Consumer Protection Code by a signed written agreement "is a 
consumer loan for all purposes of [the Consumer Protection Code]." 
(Emphasis added) The written agreement makes it as though the 
transaction were a consumer loan by definition (except for pur­
poses of disclosure -- see Administrative Interpretation No. 
3.301-7803 issued April 18, 1978) and the supervised lender may 
treat it as if it were a consumer loan and charge a rate not in 
excess of that permitted for supervised loans. Act No. 433 of 
1980 also consolidated maximum finance charge provisions for all 
consumer loans into Section 3.201 [S.C. Code Ann. §37-3-201 
(Cum. Supp. 1979)] and repealed Sections 3.508 and 3.$15 [S.C. 
Code Ann. §§37-3-508, 37-3-515 (Cum. Supp. 1979)]. As a result, 
subsection (2) of Section 3.201 therefore provides maximum rates 
chargeable by supervised lenders for non-consuliler loans brought 
under the Consumer Protection Code by agreement as well as for 
consumer loans. 
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In summary, it is the op1n1on of this Department that a super­
vised lender may charge not in excess of the maximum loan finance 
charge permitted for a supervised loan when the supervised lender 
and a borrower agree in a signed writing that a·non-consumer loan 
be brought under the Consumer Protection Code. 
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